Director Titular

Banda Simfònica

Pablo Marqués Mestre

Director Titular

PABLO MARQUÈS MESTRE, neix a Altura (Castelló) on a curta edat, comença els seus estudis musicals a la “Unión Musical y Cultural de Altura”.

Més tard ingressa al Conservatori Professional de Música “Alto Palancia” de Segorbe, en el qual cursa gran part dels cursos de Grau Professional sent el seu professor Manuel López Torres. Ja l’any 2004 es trasllada a Castelló i és en el Conservatori Professional “Mestre Tàrrega” de Castelló on acaba el Grau Professional baix la tutela de professor Juan Serra Ferrando, i rep el títol de Professor en l’especialitat de Trompeta. Seguidament, realitza els estudis superiors en la mateixa especialitat al Conservatori Superior de Música “Salvador Seguí” de Castelló, amb els professors Vicente Campos, Ricardo Casany i Francisco Sanz.

Paral·lelament, amplia els seus estudis musicals i concretament de Direcció d’Orquestra i Cor amb els mestres Juan Luís Martínez, Salvador Sebastià i Rafael Sánchez Mombiedro a més de realitzar diferents cursos i masterclass de Direcció Orquestral amb els mestres Yaron Traub i Cristóbal Soler entre d’altres. L’any 2010 es trasllada a Tallinn (Estònia) per a realitzar estudis de Màster en Direcció Orquestral amb els mestres Toomas Kapten, Silvia Landra i Irene Lindi en la “Estonian Academy of Music and Theatre”, els quals acaba el 2012 amb les màximes qualificacions (cum laude) per unanimitat del jurat.

Ha estat director titular de la “Unión Musical Utielana” d’Utiel, de l’Ateneu Musical “Schola Cantorum” de la Vall d’Uixó, de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i de la Jove Orquestra Simfònica de Castelló (JOSC). A més, ha actuat com a director convidat en diferents agrupacions, entre les que destaquen l’Orquestra Simfònica Nacional d’Estònia (ERSO), “Carpe Diem” Chamber Orchestra Saint Petersburg (Rússia), Estonian Academy of Music and Theatre Symphony Orchestra de Tallinn (Estònia), la Banda Municipal de Castelló, la Banda Simfònica i Orquestra de la Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera (València) i la Camerata del Festival Internacional de Música de Cambra de Castelló (FIMMC).

Ha realitzat diversos enregistraments en CD amb diferents bandes i orquestres: Simfonia nº 1 de Gustav Mahler amb la Jove Orquestra Simfònica de Castelló, i “Música a la Llum”; amb la Jove Banda Simfònica de la FSMCV. Concretament, amb la “Carpe Diem” Chamber Orchestra Saint Petersburg, va realitzar un enregistrament en vídeo dedicada a l’obra de P.I. Txaikovski a la sala del tron del Palau de Catalina a l’abril de 2011, així com set gires de concerts per diferents llocs de la geografia espanyola en els estius dels anys 2012 a 2018. Així mateix, en la seua activitat com a docent, ha impartit diversos cursos i masterclass de direcció a nivell nacional i internacional (Castella-la Manxa, València, Estònia …).

L’any 2011 va ser guanyador del concurs de direcció emmarcat dins el XXVII Curs Internacional de Música “Ciutat de Cullera” i ha guanyat Primer Premi al Certamen de la Comunitat Valenciana amb la Banda Simfònica de l’Ateneu Musical “Schola Cantorum” de la Vall d’ ‘Uixó en l’any 2014 i el Primer Premi de la secció Salvador Giner al I i III Concurs d’Orquestres Bankia amb l’Orquestra Simfònica de la Societat “la Primitiva” de Rafelbunyol en l’any 2017 i 2019 respectivament. en l’edició de 2019 a més, va ser guardonat amb el Premi al Millor Director d’aquesta secció.

Ha dirigit a solistes de la talla de Wenzel Fuchs (Berliner Philharmoniker), Rubén Simeó (solista internacional), Raisa Ulumbekova (Westfälische Wilhelms-Universität Münster), Ludmila Ketova (Mariinsky Theatre Symphony Orchestra), Ilya Dinov (Kapella Symphony Orchestra St. Petersburg), Venancio Rius (Universitat Alfonso X el Savi), Santiago Juan (Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa), Belén Roig (soprano) i altres músics de gran projecció com Paola Rodilla (trompa solista de la Sinfonieorchester Münster), Néstor Zarzoso, Jesús Jiménez i Mariano Esteban.

A més, en el camp del teatre i de la lírica, ha dirigit diverses gales líriques i ha estat el director musical de les sarsueles “Gigantes y Cabezudos”, “Bohemios” i “La Tabernera del Puerto” amb l’orquestra i cor de l’Ateneu Musical “Schola Cantorum” de la Vall d’Uixó al Teatre Principal de Castelló, dins dels XIV i XV Cicles d’Òpera de Castelló, la sarsuela “el Duo de l’Africana” amb l’orquestra de la Societat “la Primitiva” de Rafelbunyol i l’òpera “Cosí fan Tutte” de WA Mozart amb el Conservatori Superior de Música de València.

Actualment és director principal convidat de la “Carpe Diem” Chamber Orchestra St. Petersburg i director titular de la Banda Simfònica de la Unió Musical de Llíria i de l’Orquestra Simfònica de la Societat “La Primitiva” de Rafelbunyol, així com a professor de Direcció en Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa.

Pròxims actes