Història del cine de la Unió

La sala degana dels cines valencians en actiu.

El Cine de la Unió Musical de Llíria començà la seua activitat l’any 1926 amb la projecció de  pel·lícules mudes. Actualment està considerada la sala en actiu més antiga dels cines valencians. La Unió Musical fou també pionera en la difusió del cine sonor i es convertí en una de les primeres sales valencianes que en juny de 1930 incorporà aquest nou  invent a la seua sala.

El 8 d’octubre de 1903 es fundà la Unió Musical i ja des dels seus inicis volgué  tindre un edifici de la seua propietat que servira alhora com a auditori-sala de concerts, com a teatre per a fer representacions i com a sala per a projectar cine. Era tanta la relació que hi havia entre Banda, quadre artístic i cine que durant moltes dècades s’organitzaren al teatre de la Unió espectacles que combinaven en una mateixa sessió les projeccions de cine, els concerts de la Banda i les representacions teatrals.

El Cine La Unió començà a viure una època d’esplendor poc després de la postguerra, en un temps on hi havia una gran necessitat de refer els espais de sociabilitat. Així, els cines de les societats musicals de Llíria es convertiren en els centres principals per a l’oci i l’evasió, no solament de la gent de Llíria, sinó també de la comarca Camp de Túria. Gràcies a aquesta  tasca, el públic de Llíria sempre ha tingut una important cultura cinematogràfica i una gran afició pel cine.

Les sessions de cine es feien durant diverses dies de la setmana i totes les pel·lícules que s’estrenaven a València prompte es projectaven en aquesta sala. Tots els caps de setmana, la  sala del cine s’omplia d’espectadors procedents de Llíria i de la comarca que a l’hivern acudien amb la seua manta quan encara no hi havia calefacció. També existien abonaments amb dret de butaca reservada. En juny de 1946 s’inaugurà el cine a l’aire lliure, el “cine d’estiu”,  que s’oferia en un extens pati que hi havia al costat del teatre.

L’actual gran teatre-auditori-cine de la Unió es construí l’any 1949 i substituí a un altre  anterior de menors dimensions que s’edificà l’any 1914. Posteriorment l’edifici del teatre fou restaurat íntegrament l’any 1992. Finalment en el 2018 l’escenari i tota la seua caixa escènica   fou reformat i  ampliat. La sala té actualment un aforament de 862 localitats.

El primer projector de cine sonor que s’instal·là a la Unió l’any 1930 fou de la marca anglesa ROSS i costà 12.000 pessetes. El cine de la Unió disposava de tres projectors, dos per a la cabina del teatre i un altre per al cine d’estiu. Els dos grans projectors que la societat conserva actualment daten de l’any 1950 i són de la marca Ossa.

Com històricament ha ocorregut en el cine de la Unió, els socis són els qui sempre han gestionat aquesta tasca, els beneficis de la qual han servit per a finançar l’activitat educativa i musical de la societat. Fins i tot durant els anys 1985-1986 també gestionaren l’explotació del Cine del Centre Cultural Sant Miquel, “El Carliste”, sala veïna a la de la Unió.

En novembre de 2001 s’hagué de tancar la sala per la competència que suposava l’apertura de cines als grans  centres comercials. Però després d’un període d’inactivitat de 10 anys, el 24 de desembre de 2011, la Unió Musical recuperà la programació estable de cine a la seua emblemàtica sala amb pel·lícules d’estrena tots els caps de setmana i uns preus populars.

En desembre de 2012 el Cine La Unió deixà de projectar en el tradicional format de 35 mm i fou la primera sala de Llíria en incorporar un nou equip de projecció digital que millora la qualitat d’imatge. Una vegada més la Unió es convertí en un dels pocs cines de pobles valencians que ja havien digitalitzat les projeccions cinematogràfiques. Alhora també es canvià l’equip de so  i s’instal·là darrere de la pantalla un nou sistema  Dolby Digital d’alta fidelitat. En el 2016 s’estrenà una nova pantalla de projecció d’alta qualitat i de gran format (6 metres d’alta per 10 metres de llarga) que ha fet millorar moltíssim les imatges i on els colors ressalten encara amb més perfecció. També  es canviaren els antics altaveus distribuïts per les parets de la sala per altres de gran format i alta qualitat tècnica que milloren la música i els efectes sonors de les pel·lícules. L’any 2020, adequant-se a les circumstàncies derivades de la situació pandèmica, s’ha modernitzat la venda d’entrades, podent adquirir-se a través del web del cinema degudament numerades.

Amb totes aquestes millores, el Cine la Unió torna a ser pioner i aposta per les noves tecnologies perquè el públic puga gaudir de la màgia del cine en aquesta  històrica sala, alhora que continuem sent un referent dels cines de la comarca del Camp de Túria i al servici de tots els seus habitants.

Pròxims actes