Colla Pastrana

Colla Pastrana

HISTÒRIA

El Decret 90/2006 de 23 de juny del Consell Valencià, incorporava al catàleg de titulacions de Grau Mitjà l’especialitat de Dolçaina, per la qual cosa la Unió Musical es plantejà incorporar esta especialitat a la seua Escola d’Educands i potenciar la fundació d’una nova agrupació de tabal i dolçaina.

Les classes d’estos instruments  s’iniciaren en el curs 2012-2013 organitzant-se activitats i celebrant la fi del curs amb una cercavila en col·laboració amb el grup de danses “El Tossal” de Llíria  i altres grups de danses i colles de tabal i dolçaina.

El nom de Colla Pastrana esdevé d’un dolçainer llirià, Antoni Pastrana, molt popular a finals del segle XVIII i principis del XIX.

Han participat en nombrosos actes tant a Llíria com a diverses comarques valencianes: destacant les seues participacions a les festes de Sant Vicent  i del Remei (Moros i Cristians)  a Llíria, a les Trobades d’Escoles en Valencià a l’Eliana, les rondes de nadales pels carrers de Llíria,  actuació al Correfocs de Campanar (2016), inauguració de la campanya “Meravelles Llirianes” i homenatfe al gran dolçainer Blasco celebrar a Paterna  (2017). Participació conjunta en el Festival Internacional de músics de corda celebrat al Pavelló Pla de l’Arc de Llíria i actuació conjunta en la Dansà de Manises amb colles de l’Horta i del Camp de Túria per fer una espectacular dansà popular (2018).

Participació en la Nit Mora de les Festes del Remei de Llíria  acompanyant al grup de dansa “Al-Hilal”. Intervingué junt a la colla, Antonio de la Asunción Andrés, autor d’una de les obres que se interpretaren, així com el mestre de dolçaina de  la colla, Eduard Navarro, i Joan Mora al tabal (2019)

Cada Nadal participen en la ronda de nadales pels carrers de Llíria interpretant peces de diferents comarques valencianes. Cal destacar l’última edició del 2019  amb la  col·laboració del grup de danses i rondalles del Tossal de Llíria i els alumnes del col·legis els quals presentaren  el Ball dels Pastorets de Llíria.

Des de febrer del 2020 la Colla Pastrana passa a ser oficialment una agrupació més de la nostra societat, amb Ernest Chisvert Soriano com a cap de colla  en l’especialitat de dolçaina, i Joan Mora en l’especialitat de tabal, ampliant així les agrupacions musicals de la Unió.

Participa a les campanyes de Retrobem la Nostra Música i d’Intercanvis Musicals, col·laborant assíduament amb el Grup de Danses el Tossal de Llíria. Concerts a les Termes Romanes de Mura i església del Remei a Llíria, Alcublas, … actes d’inauguració del Centre d’Innovació Musical de la Unió Musical al desembre de 2021.

Un dels objectius de la Unió Musical és recuperar i donar a conèixer les nostres arrels, història i cultura musical. Aleshores el repertori de la colla no inclou tan sols cançons de cercavila, nadales de dansa o de ball, recuperant la música valenciana més tradicional, sinó també composicions més modernes per a tabal i dolçaina com van demostrar en les festes del Remei del 2019. Així mateix, la Unió Musical de Llíria ha inclòs a la Quinzena Musical “Manuel Enguídanos Cotanda” que s’organitza tots els estius, l’especialitat de dolçaina impartida pel professor Antoni de l’Asunción.

ÚLTIMES NOTÍCIES DE LA COLLA PASTRANA

Amparo Puchol Benet, reina de la Música i Unionera Major 2023

Aquesta vesprada, la presidenta de la Unió Musical de Llíria, acompanyada de membres de la Junta Directiva, s’han desplaçat al

Comparteix en les xarxes socials!

EdetArts 2023. II Festival Internacional de Música de Cambra i masterclass de James Campbell

Els propers dissabtes 27 de maig i 3 de juny, organitzat per EdetArts es celebrarà a la Unió Musical de

Comparteix en les xarxes socials!

Turing Scheme, gran experiència per al nostre alumnat del Col·legi-CIEM

Com ja havíem informat, aquesta setmana el nostre Col·legi-CIEM ha rebut la visita de 28 estudiants de Glasgow (Escòcia) desenvolupant

Comparteix en les xarxes socials!

El Col·legi rep alumnat escocès d’un programa del Regne Unit

Del 15 al 19 de maig el nostre Col·legi-CIEM participa en un programa d’estudi potenciant la relació entre col·legis amb

Comparteix en les xarxes socials!

Onzena edició del Concurs de Joves Intèrprets de la Unió Musical

Un any més, organitzat per l’Escola d’Educands de la Unió Musical amb el patrocini de la Diputació de València i

Comparteix en les xarxes socials!

Pròxims actes