Història

Orquestra Simfònica

HISTÒRIA

La Unió Musical de Llíria va ser la primera societat que va fundar en 1981 una orquestra formada exclusivament per músics que havien iniciat els seus estudis a l’escola de música de la societat. El seu primer director va ser el mestre Bernardo Adam Ferrero i el seu primer concert va ser el 26 de juny de 1982. L’any següent commemora el seu primer aniversari oferint un concert a la seua Majestat la Reina Sofia al Palau de la Zarzuela i al 1984 va oferir un concert amb la presència del president del govern en els jardins del Palau de la Moncloa.

Durant tots aquests anys, entre els programes realitzats, cal destacar «el Messies» d’Haendel juntament amb el «Soman Fairfield Corale» (EUA) o actuacions en el cicle «Sagunt a escena», promogut per la Generalitat Valenciana, al Palau de la música de València i al saló de cristall de la ciutat de València. També cal destacar l’estrena mundial de la «Cantata» de l’autor Salvador Doménech a la sala Iturbi del Palau de la música de València, juntament amb un conjunt Coral de més de 150 veus, que posteriorment es va estrenar a l’Auditori de la ciutat de Torrent. També ha participat en la cloenda del Campionat d’Europa Indoor d’atletisme celebrat al Velòdrom Luis Puig a València.

Ha realitzat gires per Espanya, Europa i Sud-Amèrica, destacant la seua gira per Alemanya en 1996, els concerts oferits en 1999 en el Festival Internacional de joves orquestres organitzats per Nayo i celebrats a les ciutats escoceses d’Edimburg i Glasgow, així com la gira per França durant el mes de juliol de 2001. També cal destacar el recorregut celebrat a Cuba en 2005 amb dos concerts, en el «Amado Roldan» i en la catedral de «San Francisco». Al Nadal de 2005 va participar amb l’Orfeó universitari de València i la soprano Maria José Cifre Llull interpretant el «magnificat» de John Rutter. Al maig de 2013 van realitzar un concert amb el cantautor valencià Pau Alabajos.

A més, cal destacar la presència com a director convidat del director internacional Yaron Traub en el concert de Nadal de 2018 i l’actuació com a solista del violinista Vicente Huerta i el director invitat Álvaro Albiach, tots dos músics criats a la societat, en el concert de Nadal de 2019. Al desembre de 2020, va protagonitzar una gala lírica al costat de la soprano Montserrat Martí Caballé i el tenor Javier Palacios, i al març de 2021, ha actuat junt la cantaora Lídia Plaça i el guitarra Rafael Serrallet, en aquesta ocasió sota la batuta d’un altre volgut músic de la Unió, Jose Miguel Rodilla.

El 2 de febrer de 2020, l’Orquestra Simfònica va participar en el «IV Concurs d’orquestra Bankia de la Comunitat Valenciana», en el qual obté el Premi a la millor orquestra en la categoria «Martín i Soler», rebent també el seu director Pascual Cabanes Fabra el Premi al millor director de la categoria.

Des de la seua fundació en 1981 l’Orquestra Simfònica de la Unió Musical ha estat dirigida per Bernardo Adam Ferrero, Pablo Sánchez Torrella, Francisco Cabrelles Romero, Enrique Artiga Francés, Miguel Gorrea Barea, José Miguel Micó Castellano, Constantino Martínez Orts, Anselmo Antonio Villaroya Vilar, Jordi Bernácer Valdés, Juan Pablo Hellin Chaparro, Hilari García Gàzquez, Francisco Llopis Agustí, Ernesto Verdeguer Ortiz i Beatriz Fernández Aucejo.

Des de l’octubre de 2018 el director titular de l’Orquestra Simfónica és Pascual Cabanes Fabra.

Pròxims actes