Història
Història
La Unió Musical de Llíria, és una societat musical declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial pel Decret 68/2018 de 25 de maig del Consell de la Generalitat Valenciana, i Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial pel Reial Decret 229/2021 de 30 de març.
La Unió, és una institució sense ànim de lucre que té per objecte promoure, fomentar i difondre l’educació i la cultura musical. Per tot això la Unió realitza tota classe d’activitats que fomenten aspectes musicals, educatius, culturals i artístics.
La Unió Musical té una massa social formada per més de mil socis i sòcies i en ella conviuen fraternalment homes i dones de la més variada condició social, econòmica i ideològica. Cal remarcar que la música té a Llíria unes peculiars connotacions sociològiques, per això els simpatitzants de la Unió Musical són molt més nombrosos i abasta a la meitat de la població de la ciutat (23.542 habitants en l’any 2012), ja que per tradició és força habitual que només s’inscriga un soci per cada família unionera.
Compta amb unes modernes instal·lacions al centre de Llíria de més de 5.000 m2 que van ser inaugurades pels Reis d’Espanya el 1976. El desembre de 2021, el president de la Genralitat Valenciana, Ximo Puig, va inaugurar l’edifici del nou Centre d’Innovació Musical, unes instal·lacions que comprenen un semisoterrani, on es troben unes ruïnes romanes, planta baixa i tres plantes, en què s’han instal·lat diverses aules, sales d’assaigs, camerinos, etc., i una terrassa, tot això en un solar de 740 metres quadrats i una superfície total construïda de 2.138 m2.
La fundació de la Unió Musical de Llíria data del 8 d’octubre de 1903, encara que com el seu nom indica, no va ser creada del no-res ni va néixer tampoc per generació espontània, sinó que va ser el resultat de la fusió de dos bandes anteriors que acorden institucionalment unir-se: la Música Nova i la Música Vella que van iniciar la seua activitat a Llíria durant les primeres dècades de segle XIX, i de les que rep en herència tota la tradició musical de Llíria, de la qual és, per aquesta raó tan senzilla i evident, la seua continuació i compendi.
Les societats musicals constitueixen un fenomen de gran magnitud a la Comunitat Valenciana i la Unió Musical és una de les més consolidades i organitzades, sent també la més complexa de totes elles donat el seu especial compromís amb el món de l’educació musical a través no només de la seua Escola d’Educands, sinó també pel seu Centre Integrat d’Ensenyaments Musicals, en què s’imparteix educació primària i secundària junt els ensenyaments musicals, únic centre d’aquestes característiques de la Comunitat Valenciana.
La Societat compta amb diverses agrupacions musicals com són la Banda Simfònica, que tradicionalment ha estat el pilar fonamental de l’entitat, la Banda Juvenil, les Orquestres Simfònica i Jove, el Cor Social i la més recent Colla Pastrana de tabal i dolçaina. Cal destacar especialment que el 1981 es va fundar l’Orquestra Simfònica de la Unió Musical, la primera fundada per una societat musical valenciana que estava integrada exclusivament per alumnes procedents de la nostra Escola de Música. El director pedagògic i el primer director de l’orquestra va ser el mestre Bernardo Adam Ferrero i el primer mestre de corda va ser el violinista romanès Ciuca Ilie. La Unió Musical també compta amb l’Escola d’Educands, un dels departaments més dinàmics i més ben considerats i que ha format a una infinitat de músics distribuïts entre les més importants agrupacions musicals d’Espanya, en nombrosos conservatoris de la nostra geografia, així com innombrables docents especialitzats en Educació Musical. Sense oblidar-nos de la formació musical de gran quantitat de músics amateurs i aficionats a la música que representen l’ànima i el sentir d’aquesta Societat. Actualment també compta amb una Escola de Perfeccionament Musical dirigit als alumnes de grau professional, superior i postgrau a càrrec de destacats professors de reconegut prestigi a nivell nacional.