V.- Memorable i solidari concert de Nadal de la Banda Simfònica
Després d’obtenir el primer premi al Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València 2024 i de la seua excel·lent participació al Concert de les Bandes de les festes de Sant Miquel, la Banda Simfònica Unió Musical, sota la direcció del seu director titular mestre Balaguer, oferia un nou concert al seu Teatre que prometia ser memorable tant pel talent dels músics com per la riquesa del repertori seleccionat. El concert es va celebrar el dia 21 de desembre, i va tenir dues parts ben diferenciades.
A la primera, la interpretació de “Dana” va marcar una obertura emotiva, rendint homenatge a les víctimes de la recent inundació que ha afectat la nostra comunitat. Aquesta peça, del compositor valencià Eduardo Nogueroles, carregada de sentiment, estableix un vincle entre la música i la realitat social, tot recordant a tots els presents la importància de la solidaritat en temps d’adversitat. A continuació, els músics van delectar el públic amb “Els mestres cantaires de Nuremberg”, una obra que destaca la riquesa de la tradició operística alemanya a través de melodies memorables i harmonies complexes. Aquesta interpretació va mostrar l’habilitat tècnica dels músics unioners. Seguidament, es va presentar “Spotlight on Bass Clarinet” amb el solista Pau Arroyuelo Figuerola, primer premi del I Concurs Ibèric de Clarinet Baix que organitza S&M Music, oferint una interpretació que va ressaltar la versatilitat i el virtuosisme del clarinet baix, permetent al solista exhibir el seu destresa. Continuant amb la riquesa del repertori, es va interpretar “Yakka” del compositor José Rafael Pascual-Vilaplana. Aquesta obra, dinàmica i vibrant, evoca ritmes i sons que remeten a les cultures del món, fusionant elements contemporanis amb influències tradicionals. L’energia de la peça va contagiar el públic, generant una atmosfera d’alegria i celebració que va culminar amb la interpretació de “Glenn Miller Medley”, que va omplir l’ambient amb l’icònic so del jazz de l’era daurada. Les melodies de Miller, representatives d’una època, van servir com la conclusió perfecta a aquesta primera part, brindant un sentit de nostàlgia i optimisme.
Fora de programa, la Banda Simfònica va realitzar una interpretació magistral de “Nimrod” d’Edward Elgar, una de les peces més emblemàtiques del repertori musical britànic. Aquesta obra, que parteix de les Variacions Enigma, és coneguda per la seua profunda emotivitat i bellesa melòdica, la qual cosa la converteix en una opció ideal per a cerimònies i celebracions. L’execució de la Banda va mostrar una perfecta sincronització i un domini tècnic exquisit, embolicant el públic en un ambient de reflexió i solemnitat.
La vetllada va culminar amb la tradicional interpretació de les “Quatre Nadales”, arranjament de Sanchez Torrella que van afegir un toc festiu i alegre al programa, amb la participació de la Reina de la Música i la seua Cort d’Honor. Aquestes nadales, interpretades amb harmonia i calidesa, van evocar l’esperit nadalenc, ressaltant la versatilitat de la Banda Simfònica, deixant una impressió duradora a tots els presents. Sens dubte, una celebració de la música que va unir diferents emocions i tradicions.
Tras obtener el primer premio en el Certamen Internacional de Bandas de Música Ciudad de Valencia 2024 y de su excelente participación en el Concierto de las Bandas de las fiestas de Sant Miquel, la Banda Sinfónica Unió Musical, bajo la dirección de su director titular maestro Balaguer, ofrecía un nuevo concierto en su Teatro que prometía ser memorable tanto por el talento de los músicos como por la riqueza del repertorio seleccionado. El concierto se celebró el pasado 21 de diciembre, y tuvo dos partes bien diferenciadas.
En la primera, la interpretación de “Dana” marcó una apertura emotiva, rindiendo homenaje a las víctimas de la reciente inundación que ha afectado a nuestra comunidad. Esta pieza, del compositor valenciano Eduardo Nogueroles, cargada de sentimiento, establece un vínculo entre la música y la realidad social, recordando a todos los presentes la importancia de la solidaridad en tiempo de adversidad. A continuación, los músicos deleitaron al público con “Los maestros cantores de Nuremberg“, una obra que destaca la riqueza de la tradición operística alemana a través de melodías memorables y armonías complejas. Esta interpretación mostró la habilidad técnica de los músicos unioneros. Seguidamente, se presentó “Spotlight on Bass Clarinete” con el solista Pau Arroyuelo Figuerola, primer premio del I Concurso Ibérico de Clarinete Bajo que organiza S&M Music, ofreciendo una interpretación que resaltó la versatilidad y el virtuosismo del clarinete bajo, permitiendo al solista exhibir su destreza. Continuando con la riqueza del repertorio, se interpretó “Yakka” del compositor José Rafael Pascual-Vilaplana. Esta obra, dinámica y vibrante, evoca ritmos y sonidos que remiten a las culturas del mundo, fusionando elementos contemporáneos con influencias tradicionales. La energía de la pieza contagió al público, generando una atmósfera de alegría y celebración que culminó con la interpretación de “Glenn Miller Medley”, que llenó el ambiente con el icónico sonido del jazz de la era dorada. Las melodías de Miller, representativas de una época, sirvieron como la conclusión perfecta a esta primera parte, brindando un sentido de nostalgia y optimismo.
Fuera de programa, la Banda Sinfónica realizó una interpretación magistral de “Nimrod” de Edward Elgar, una de las piezas más emblemáticas del repertorio musical británico. Esta obra, que parte de las Variaciones Enigma, es conocida por su profunda emotividad y belleza melódica, lo que la convierte en una opción ideal para ceremonias y celebraciones. La ejecución de la Banda mostró una perfecta sincronización y un dominio técnico exquisito, envolviendo al público en un ambiente de reflexión y solemnidad.
La velada culminó con la tradicional interpretación de los “Cuatro Villancicos“, arreglo de Sanchez Torrella que añadieron un toque festivo y alegre al programa, con la participación de la Reina de la Música y su Corte de Honor. Estos villancicos, interpretados con armonía y calidez, evocaron el espíritu navideño, resaltando la versatilidad de la Banda Sinfónica, dejando una impresión duradera a todos los presentes. Sin duda, una celebración de la música que unió distintas emociones y tradiciones.
Benvinguda als nous músics i homenatge a la trajectòria
musical unionera
Com és habitual al concert de Nadal de la Banda Simfònica, es va donar la benvinguda als nous membres de la Bana que, en aquesta ocasió han estat dotze: Miguel Castellano Orts i Andreu Martínez Senent (Bombardino), Vicente Espinosa Marín (clarinet), Enrique Puchal Ross (clarinet baix), Andreu Gil Tomás (flauta), Edgar Tarazón Villanueva (Percussió), Albert Moreno Hernández (Trombó) Raquel Peñarrocha Eixarch i Aitana Puchades Biosca (Trompa), Rubén Peñalver Pérez, Marcos Romero Alcaide i Héctor Tarazón Tarazón (trompeta).
També és el moment de mostrar la gratitud de la Unió a aquells que durant 25, 40 i 50 anys són membres de la Banda Simfònica, lliurant-los els insígnies de plata a Juan Salvador Aliaga Llosá, i Ricardo Martínez Toledo (clarinets) i Francisco Javier Pérez Navarro (trompa) , i les insígnies d’or a Miguel Salado Alamá, trompa, Amparo Sebastiá Viñuales, clarinet, i Eloina Silvestre Lizondo, flauta, així com, a títol pòstum, al músic Vicente Antonio Mas Castillo, trombó i abanderat al Certamen de 2024.
Així mateix es van lliurar les plaques commemoratives de 50 anys als músics Francisco Cintero Enguídanos, flauta i Jose Antonio Rubio Pina, tuba.
Bienvenida a los nuevos músicos y homenaje a la trayectoria
musical unionera
Como es habitual en el concierto de Navidad de la Banda Sinfónica, se dio la bienvenida a los nuevos miembros de la Bana que, en esta ocasión han sido doce: Miguel Castellano Orts y Andreu Martínez Senent (Bombardino), Vicente Espinosa Marín (clarinete), Enrique Puchal Ross (clarinete bajo), Andreu Gil Tomás (flauta), Edgar Tarazón Villanueva (Percusión), Albert Moreno Hernández (Trombón) Raquel Peñarrocha Eixarch y Aitana Puchades Biosca (Trompa), Rubén Peñalver Pérez, Marcos Romero Alcaide y Héctor Tarazón Tarazón (trompeta).
También es el momento de mostrar la gratitud de la Unió a aquellos que durante 25, 40 y 50 años son miembros de la Banda Sinfónica, entregándoles las insignias de plata a Juan Salvador Aliaga Llosá, y Ricardo Martínez Toledo (clarinetes) y Francisco Javier Pérez Navarro (trompa) y las insignias de oro a Miguel Salado Alamá, trompa, Amparo Sebastiá Viñuales, clarinete, y Eloina Silvestre Lizondo, flauta, así como, a título póstumo, al músico Vicente Antonio Mas Castillo, trombón y abanderado en el Certamen de 2024.
Asimismo, se entregaron las placas conmemorativas de 50 años a los músicos Francisco Cintero Enguídanos, flauta y Jose Antonio Rubio Pina, tuba.