“Una vida de película”, l’exposició commemorativa del 125 aniversari del naixement del mestre Casanovas
Divendres passat dia 17 de gener es van iniciar els actes commemoratius del naixement del Mestre Francisco Casanovas amb la inauguració de l’exposició “Una vida de película” a la Sala Vista Algre de Torrevieja on es podrà visitar fins al 30 de març.
L’exposició, amb què es vol commemorar el 125 aniversari del naixement del Mestre Casanovas, alberga una mostra exhaustiva d’objectes, partitures i centenars de documents que donen fe de la intensa vida del que fos un dels músics més universals.
A l’acte, Juan Francisco Cayuelas, comissari de l’Exposició, va fer un recorregut sommer per la seua vida, des del seu naixement a Barcelona fins als 21 anys que va romandre a l’Índia, on va arribar a ser director de l’Escola de Música de l’Orquestra Simfònica de Calcuta i Inspector General de les Escoles de Música. Allà va conèixer molts personatges històrics que marcarien la seua vida, com Rabindranath Tagore, amb qui va compondre l’actual “Himne de l’Índia”, Ghandi, Teresa de Calcuta, Lord i Lady Mountbatten, Yehudi Menuhin, Meli Mehta o el gran Zubin Mehta, que n’és el president d’honor dels actes.
Casanovas va deixar l’Índia definitivament el 1956, i va anar a Gran Bretanya on va romandre alguns anys. El 1959 va tornar a Barcelona, on va ser convidat a dirigir les millors orquestres de la ciutat catalana (Orquestra de Cambra, Orquestra Simfònica i l’Orquestra Simfònica de Jazz). Davall la seua experta batuta varen actuar artistes de la categoria de Benno Moiseiwitsch, Yehudi Menuhin, Gaspar Cassadó i Mehli Mehta.
Entre 1959 i 1967, s’instal·la a Tarragona i dirigeix la banda de música i la Societat Musical La Lira Ampostina, i també crea, a la mateixa ciutat, l’Orquestra de Cambra i l’Orfeó Ocells de Montsià. Compondrà, entre altres obres, l’himne de l’entitat. Cap al 1965, ia través d’un amic comú, el guitarrista Narcís Yepes, entaula amistat amb el director d’orquestra rus Igor Markevich, primer director titular de l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola.
Després de l’etapa a Amposta, va viatjar a València, on va dirigir l’Orquestra Municipal; així mateix, es va fer càrrec, des del 1967 fins al 1969, de la direcció de la Banda Simfònica i de l’escola d’educands de la Unió Musical de Llíria. El 5 de desembre del 1969, la Unió li imposa la seua insignia d’or «per la seua extraordinària labor», segons ressa el programa que s’edita a aquest efecte, i el 15 de novembre del 2013 li va rendir homenatge amb una exposició i un concert de la Banda Simfònica Unió Musical que va estar dirigit en la seua segona part per Zubin Mehta.
El 1970 va arribar a Torrevieja on es va fer càrrec del lloc de director de la Unió Musical Torrevejense i de la seua acadèmia musical. Durant més de dotze anys va formar una generació de músics, molts dels quals ocupen actualment llocs destacats al panorama musical valencià i estatal.
Va morir el 16 de desembre de 1986 a Múrcia.
Recomanem la visita aquesta exposició en què la Unió Musical de Llíria ha col·laborat aportant alguns documents dels que es van exposar a la nostra societat el novembre de 2013 i vos passem un vídeo de la inauguració de divendres passat.
El pasado viernes día 17 de enero se iniciaron los actos conmemorativos del nacimiento del Maestro Francisco Casanovas con la inauguración de la exposición “Una vida de película” en la Sala Vista Algre de Torrevieja donde se podrá visitar hasta el 30 de marzo.
La exposición, con la que se quiere conmemorar el 125 aniversario del nacimiento del Maestro Casanovas, alberga una muestra exhaustiva de objetos, partituras y cientos de documentos que dan fe de la intensa vida de lo que fuera uno de los músicos más universales.
En el acto, Juan Francisco Cayuelas, comisario de la Exposición, hizo un breve recorrido por su vida, desde su nacimiento en Barcelona hasta los 21 años que permaneció en la India, donde llegó a ser director de la Escuela de Música de la Orquesta Sinfónica de Calcuta e Inspector General de las Escuelas de Música. Allí conoció a muchos personajes históricos que marcarían su vida, como Rabindranath Tagore, con quien compuso el actual “Himno de la India”, Ghandi, Teresa de Calcuta, Lord y Lady Mountbatten, Yehudi Menuhin, Meli Mehta o el gran Zubin Mehta, que es el presidente de honor de los actos.
Casanovas dejó la India definitivamente en 1956, y fue a Gran Bretaña donde permaneció algunos años. En 1959 regresó a Barcelona, donde fue invitado a dirigir las mejores orquestas de la ciudad catalana (Orquesta de Cámara, Orquesta Sinfónica y la Orquesta Sinfónica de Jazz). Bajo su experta batuta actuaron artistas de la categoría de Benno Moiseiwitsch, Yehudi Menuhin, Gaspar Cassadó y Mehli Mehta.
Entre 1959 y 1967, se instala en Tarragona y dirige la banda de música y la Sociedad Musical La Lira Ampostina, y también crea, en la misma ciudad, la Orquesta de Cámara y el Orfeó Pájaros de Montsià. Compondrá, entre otras obras, el himno de la entidad. Hacia 1965, ya través de un amigo común, el guitarrista Narcís Yepes, entabla amistad con el director de orquesta ruso Igor Markevich, primer director titular de la Orquesta Sinfónica de Radiotelevisión Española.
Tras su etapa en Amposta, viajó a Valencia, donde dirigió la Orquesta Municipal; asimismo, se hizo cargo, desde 1967 hasta 1969, de la dirección de la Banda Sinfónica y de la escuela de educandos de la Unión Musical de Llíria. El 5 de diciembre de 1969, la Unión le impone su insignía de oro «por su extraordinaria labor», según reza el programa que se editó al efecto, y el 15 de noviembre de 2013 le rindió homenaje con una exposición y un concierto de la Banda Sinfónica Unión Musical que estuvo dirigido en su segunda parte por Zubin Mehta.
En 1970 llegó a Torrevieja donde se hizo cargo del puesto de director de la Unión Musical Torrevejense y de su academia musical. Durante más de doce años formó una generación de músicos, muchos de los cuales ocupan actualmente lugares destacados en el panorama musical valenciano y estatal.
Murió el 16 de diciembre de 1986 en Murcia.