40 AniversariNotíciesOrquestra Simfònica

40 anys d’història: l’Orquestra Simfònica Unió Musical.

La Unió Musical de Llíria, naixia amb la fundació de la Banda Simfònica el 8 d’octubre de 1903. Però, des d’aleshores, la societat tenia una gran activitat cultural que anava més enllà de la música de banda. Cal destacar el quadro artístic, element que combinava la interpretació teatral, la dansa i la música amb cantants, cors i l’orquestra. Aquella orquestra estava formada per instrumentistes de vents de la banda i per instrumentistes de corda, alguns del quals procedien de fora de la societat per poder completar la plantilla de l’orquestra. De tots els músics que formaven aquella orquestra cal destacar la figura el violinista llirià Benjamín Lapiedra Cherp, el primer professor de violí del Conservatori de València. Aquella primera orquestra no només actuava en les funcions del quadro artístic, sinó que realitzava altre tipus d’actes com les misses en de honor de la Mare de Déu del Remei, patrona de la Unió Musical. Tal fou l’impuls que tingué l’activitat orquestral de la Unió, que fins i tot es reconeix l’orquestra com una agrupació de la societat, en companyia de la banda, en el reglament de 1915 quan diu:

“Art. 6º. Socios artistas, todos los que pertenezcan a la Banda u Orquesta, y los que por causa física u otra cualquiera que, a juicio de la Directiva estime conveniente, dejaren de pertenecer.”

L’activitat del quadro artístic, amb la seua orquestra estigué en funcionament molts anys, fins 1913 en el Teatre del Poll, i des de 1914 en el teatre de la societat al carrer de Sant Miquel. Des de 1943, aquella orquestra que actuava en les funcions del quadro artístic era completada amb instrumentistes de corda procedents de l’Orquestra Municipal de València.

El reconeixement que anava obtenint la societat feu que diverses agrupacions professionals actuaren al nostre teatre, entre elles cal destacar l’Orquestra de Valènica que ha actuat en sis ocasions (1953, 1966, 1969, 1973, 1982, 2003) o l’Orquestra Simfònica de RTVE (1969). A més, entre els anys 1976 i 1982, com que València estava manca d’un auditori o sala de concerts, la Unió Musical de Llíria rebia al seu algunes de les més grans orquestres simfòniques del món els concerts de les quals s’organitzaven a través de la Sociedad de Amigos de las Grandes Orquestas Sinfónicas (SAGOS), una societat fundada i gestionada des de la mateixa Unió Musical. En aquest programa de concerts actuaren orquestres com l’Orquestra Simfònica de Viena, l’Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra Simfònica d’Utah, l’Orquestra Simfònica de Londres, l’Orquestra Filharmònica de Moscou o l’Orquestra Simfònica de Berlín entre altres i durant aquell període, la Unió Musical estigué fortament relacionada amb el Teatro Real de Madrid i el Palau de la Música Catalana de Barcelona, on també actuaven les grans orquestres que ens visitaven.

Amb tots estos antecedents, tot l’impuls cultural que tenia la societat durant els anys 70 i 80, i el caràcter pioner de la Unió, l’any  1981 es formava l’Orquestra Simfònica Unió Musical de Llíria, completant d’esta manera l’activitat musical de la Unió. L’Orquestra Simfònica estava composta per músics de corda i vent que, de la mateixa manera que la Banda Simfònica, s’havien format en l’Escola d’Educands de la societat, així, la Unió Musical es convertia en una de les primers societas musicals valencianes que fundava un orquestra simfònica.

El primer concert de l’Orquestra se celebrà el 26 de juny de 1982, baix la direcció del mestre Bernardo Adam Ferrero, i al cap d’un any l’Orquestra Simfònica Unió Musical, per celebrar el seu primer aniversari, dedicà un concert privat a la Reina Sofia en el Palau de la Sarsuela, i a l’any següent actuà als jardins del Palau de la Moncloa davant el president del Govern i la seua familia.

Després de 40 anys d’història, l’Orquestra Simfònica, ha realitzat un intensa i exitosa activitat musical que està avalada per tots els reconeixements aconseguits, destacant el primer premi aconseguit al IV Concurs d’orquestra Bankia de la Comunitat Valenciana, en la categoria “Martín i Soler”.

Comparteix en les xarxes socials!

Pròxims actes