Junta DirectivaLlíria city of musicNotícies

Comunicat de la Unió Musical de Llíria davant la declaració de Llíria com a ciutat creativa de la música per la UNESCO

La Unió Musical de Llíria vol compartir i fer públic la seua alegria per la declaració de Llíria com a Ciutat Creativa de la Música per la Unesco, una alegria i satisfacció que compartim amb totes les llirianes i llirians.  Una  designació de la qual  tots hem de sentir-nos molt orgullosos de la ciutat on vivim perquè a més és un triomf col·lectiu de tota la ciutadania de Llíria, i en particular dels milers de músics amateurs i professionals que històricament han format part de les dues societats musicals, les quals han sigut el germen i l’ànima d’esta bonica història musical que ara rep tan alta distinció internacional. En esta llarga història tampoc podem oblidar el treball desinteressat de les diverses generacions de  socis, simpatitzants, dirigents  i  col·laboradors per fer grans les seues societats musicals.  

En esta història de la música a Llíria tampoc podem oblidar les agrupacions musicals que sorgiren després i que amb el seu treball també engrandeixen Llíria, com és el cas de l’Orquestra de Plectre El Micalet, l’Agrupació Musical Edetana “Vicente Giménez” i  la Banda dels Jubilats constituïda el 1993. Sense oblidar la tasca educativa que des de 1993 exerceix el  Conservatori  Professional Municipal de Música.  

La distinció de la Unesco també és un gran reconeixement a l’antiga  tradició musical de Llíria que s’endinsa al segle XVIII i que donà com a  fruit les  dues bandes de música que com a tals començaren a funcionar a partir de les primeres dècades del segle XIX. Des d’aleshores el desenvolupament de la música bandística ha tingut unes connotacions religioses, geogràfiques i musicals molt arrelades en la societat civil lliriana i que l’ha  dotada d’una forta identitat.  El fruit d’esta peculiaritat tan especial del poble de Llíria ha donat com a resultat una brillant trajectòria històrica de les dues societats musicals que han rivalitzat per superar-se constantment. Una rivalitat que ha de continuar motivant-nos per a superar-nos  però que per damunt de tot considerem que ha de ser  respectuosa, honesta, justa i educada. Un dels exemples d’esta rivalitat fou la construcció dels dos magnífics teatres: el de la Unió alçat el 1949 i el de la Primitiva el 1952.  

Per tot això les dues societats musicals s’han convertit en les ambaixadores més potents a nivell internacional que més han fet per difondre el nom de Llíria per una gran part del món. I ho feren des de ben prompte perquè foren  les primeres bandes de l’Estat Espanyol que començaren a viatjar i actuar  per Europa a partir de 1962.                                      

Una de les tasques més nobles de les dues societats ha sigut l’educativa, amb la promoció de l’ensenyament musical. Per això són milers els xiquets i xiquetes que al llarg del segle XX han tingut l’oportunitat d’adquirir una educació musical i també són centenars i centenars els músics que gràcies a la labor eductiva iniciada en les seues societats musicals, s’han pogut professionalitzar i formar part d’orquestres nacionals i internacionals, bandes de música, conservatoris i centres de Primària i Secundària.

Un dels aspectes més potents de la candidatura de Llíria presentada a la Unesco ha sigut el compromís de les dues societats  amb l’expansió de l’ensenyament musical a les joves generacions i que ho han fet a través de les tradicionals Escoles d’Educands. Considerem que este treball és dels més importants que ha de portar endavant una societat musical i és un dels aspectes que més s’ha valorat en el reconeixement de la candidatura com a Ciutat Creativa de la Música. 

En este compromís educatiu (que és allò que més s’ha valorat en el reconeixement de la candidatura), volem recordar que la Unió fou la primera societat musical a Espanya en fundar l’any 1976  un col·legi pioner amb la intenció d’integrar els ensenyaments musicals amb l’ensenyament obligatori, integració que s’aconseguí  oficialment el 1997. Així, el col·legi de la Unió es convertí  en el primer Centre Integrat del nostre país, la qual cosa  significa que els alumnes estudien alhora els estudis lectius obligatoris  i els  musicals, de tal manera que acaben la Primària Obligatòria havent aconseguit el  Grau Elemental de Música i sabent tocar un instrument. 

Volem manifestar també  que les  dues bandes de Llíria són les que  més premis i distincions han rebut a nivell nacional i internacional, sent la Unió la que més primers premis ha aconseguit al llarg de la història del Certamen Internacional de Bandes de Música de València. 

Els projectes innovadors que han portat endavant les societats musicals de Llíria ens demostren que estem davant d’unes entitats que han assolit una elevada complexitat i han servit d’exemple per a altres agrupacions bandístiques valencianes. Pe este motiu, la Unió organitzà a Llíria en 1967 el primer “Festivales de España” dedicats a les Bandes de Música i en este context impulsà el moviment associatiu bandístic valencià que donà origen a la fundació de la Federació Regional Valenciana de Societats Musicals.  A més, com que l’activitat de música clàssica a la ciutat de València era quasi nul·la durant la dècada dels setanta, la Unió fundà en  1976  la Societat d’Amics de les Grans Orquestres Simfòniques. Així, es donava l’oportunitat als valencians d’escoltar al nostre teatre les millors orquestres simfòniques internacionals, directors i solistes de prestigi que visitaven el nostre país per actuar a Madrid, Barcelona i a  la Unió Musical de Llíria. 

En la dècada dels anys seixanta del segle XX, les dues societats de Llíria foren les primeres que introduïren els instruments de corda a la plantilla de les seues bandes convertint-les en simfòniques i també foren pioneres en la incorporació de la dona a les seues agrupacions. Així mateix també foren pioneres en la creació d’orquestres juvenils, sent la Unió la primera societat musical que en 1981 fundà una orquestra integrada exclusivament per alumnes que havien iniciat els estudis de corda a l’Escola de la Unió.  

El nostre compromís no està solament  amb la difusió de la música clàssica i bandística, sinò també potenciant en la nostra Sala Skala els concerts d’altres músiques alternatives com el jazz, blues, swing, reggae, música folk… i fins i tot la música tradicional valenciana amb l’ensenyament i formació de grups de tabal i dolçaina. 

Les agrupacions musicals de la Unió: Banda Simfònica, Banda Juvenil, Orquestra Simfònica, Orquestra Juvenil, Orquestra Infantil, Cor Social, Cor de Veus Blanques, Colla de Tabal i Dolçaina, Col·legi Centre Integrat, Escola d’Educands i de Perfeccionament, així com totes les unioneres i unioners ens sentim molt orgullosos del treball de la nostra societat i d’haver contribuït a que Llíria haja sigut declarada Ciutat Creativa de la Música per la Unesco.

Ara caldrà gestionar bé tots els avantatges que tindrà Llíria des del punt de vista musical, educatiu i econòmic per construir una ciutat més culta i solidària i amb millores que repercutisquen en la qualitat de vida de  les llirianes i llirians. Per la nostra part, totes les unioneres i unioners continuarem treballant amb esforç i il·lusió per aconseguir eixos objectius.  

Llíria, Ciutat de la Música.  

Llíria, Capital Valenciana de la Música.

Llíria, Ciutat Creativa de la Música per la Unesco, 2  de novembre de 2019.

Comparteix en les xarxes socials!

Pròxims actes