El compromís i el treball de la Unió Musical de Llíria durant la pandèmia.
La Unió Musical de Llíria ha sigut, durant els mesos de pandèmia que encara estem patint, una societat molt activa, prudent i pionera en tot el procés de desescalada i en la recuperació de l’activitat de totes les seues agrupacions musicals. Malgrat la crisi sanitària hem continuat fent música, fent cultura i educació. Per eixe motiu, des de la nostra Societat, volem difondre el gran treball que totes les nostres agrupacions han fet durant este temps tan difícil. Alhora que volem fer un reconeixement públic a eixe treball i nombrosa activitat que han portat endavant els nostres músics i directors.
Des d’un primer moment tots els músics unioners contribuïren a fer més suportables els mesos de confinament oferint a través de les xarxes socials una gran activitat musical des de casa. Conscients de la importància que la música té per al benestar de les persones en un període tan especial com el confinament, la Unió ha estat present en la iniciativa de Llíria City of Music amb la publicació en xarxes socials i web de la Unió de 17 concerts i dos documentals de totes les nostres agrupacions.
Cal destacar el paper fonamental que ha tingut la Banda Simfònica en la tornada als assajos presencials durant la desescalada. El passat 20 de maig la Banda Simfònica, amb la inestimable col·laboració del seu director titular Pablo Marqués Mestre, es convertí en una de les primeres agrupacions musicals no professionals que a nivell europeu recuperava els assajos presencials, tot seguint estrictes protocols de seguretat i higiene. Estos assajos parcials i per cordes a l’aire lliure, al pati de la Societat, han marcat les pautes a seguir a les altres agrupacions unioneres. Estes iniciatives han tingut molta repercussió en els mitjans de comunicació i la Unió rebé nombroses peticions d’informació procedents de Societats Musicals de tota Espanya.
Fruit de tots estos assajos presencials ha sigut els vuit concerts i una cercavila que durant els mesos d’estiu ens han oferit les nostres agrupacions musicals: Banda Simfònica, Banda Juvenil, Orquestra Simfònica, Orquestra Jove i Colla Pastrana de Dolçainers i Tabaleters. Els concerts s’han celebrat tant al nostre Teatre com en espais a l’aire lliure i en tots ells s’ha aplicat un rigorós protocol d’higiene i seguretat sanitària.
A tota la intensa activitat de difusió musical també cal afegir el treball i el compromís desenvolupat amb l’educació. Per eixe motiu durant el mes de juliol se celebrà la IX Quinzena Musical “Manuel Enguídanos” amb una nombrosa participació d’alumnes. Pel que fa al nostre Col·legi Centre Integrat i a l’Escola d’Educands, el professorat i l’alumnat han fet un gran esforç per continuar les classes online. També hem recuperat les sessions de cine a la nostra històrica sala des del 4 de juliol, amb pel·lícules d’estrena i l’aplicació d’unes estrictes mesures de seguretat sanitària. I com no, la cafeteria i saló social ha recuperat la seua activitat des del dia 1 de juny adaptant-se a la “nova normalitat”.
La Banda Simfònica, amb el seu director titular Pablo Marqués, tingueren l’immens honor de ser la primera banda en tornar a oferir un concert a la Plaça de Bous de València el dia 1 d’agost. Era el primer concert que en l’actual situació de pandèmia se celebrava en un escenari tan gran. Els músics i els directius de la Unió Musical prepararen tots els detalls d’este concert i de la seua organització amb molt de treball realitzat en una situació i condicions molt difícils. La Unió, com a organitzadora del concert, també volgué donar-li la màxima difusió amb motiu de la crisi sanitària. Per este motiu es féu un gran esforç amb un gran desplegament de càmeres i so per tal de gravar i retransmetre el concert en directe a través d’internet usant la tecnologia streaming.
Un altre concert de la Banda Simfònica fou el dia 4 de setembre amb la cantant i actriu Gisela que tingué lloc en l’escenari monumental de les Termes Romanes de Mura. El concert se celebrà en dues sessions de vesprada i nit.
El quart concert que oferí la Banda Simfònica fou el 19 de setembre quan va participar en el Festival de Bandes de les Festes de Sant Miquel celebrat a la Plaça Major amb un format especial per l’estat de pandèmia. Una vegada més, els músics de la Banda Simfònica i el seu director, Pablo Marqués, demostraren la seua qualitat artística i la manera tan especial que tenen alhora d’interpretar les obres elegides.
El cinqué concert de la Banda Simfònica se celebrà el 29 de setembre amb motiu de la inauguració de la nova plataforma logística de Conforama Espanya situada al Polígon de Carrasses a Llíria.
Pel que fa a l’Orquestra Jove dirigida pel seu director titular, Pascual Cabanes Fabra, ja ens van oferir un concert online de final de confinament el 30 de maig. L’Orquestra Jove i l’Orquestra Simfònica van ser les següents en continuar pel camí de la desescalada sota l’atenta mirada del seu director titular, Pascual Cabanes. El 18 de juliol l’Orquestra Jove ens oferí al Teatre el primer concert amb públic després del confinament. L’Orquestra Simfònica va seguir els seus passos la setmana següent i el 25 de juliol, en el mateix escenari, amb una plantilla reduïda, ens oferí el primer concert després d’haver aconseguit el passat 2 de febrer el Primer Premi en el concurs Bankia d’Orquestres en què va obtenir la màxima puntuació aconseguida durant les quatre edicions del concurs.
La Banda Juvenil també començà molt prompte els assajos, el 19 de juny, i ens sorprengué que des del principi la pràctica totalitat de la jove plantilla acudí als assajos amb moltes ganes. El 24 de juliol, dirigida pel seu director titular Esteban Espinosa Garcia, va ser la primera agrupació bandística en realitzar un concert a Llíria, amb motiu de la inauguració dels treballs de recuperació de les Termes Romanes de Mura. Abans d’este concert i a mode de preàmbul, la Colla Pastrana de Tabal i Dolçaina realitzà una cercavila pels carrers del centre de Llíria acompanyant al Grup de Danses El Tossal.
En quant al Cor Social, ha sigut l’última de les agrupacions en tornar als assajos presencials realitzant el primer el 8 de setembre amb la directora titular Vivian Gutiérrez Abreu. Cal tindre present que és l’agrupació amb l’edat mitjana més alta, no obstant això tots els seus components van fer un gran esforç i es van posar al dia en la pràctica de les noves tecnologies per no perdre el costum i seguir amb el seu horari d’assajos durant el confinament i la desescalada.
Les nostres agrupacions musicals continuen treballant amb molta il·lusió i preparant els pròxims concerts. Així, per exemple, el Cor Social, que compta amb els components més majors, també ens oferirà un altre concert. La Colla Pastrana de Tabal i Dolçaina de la Unió oferirà un concert al nostre teatre el dissabte 10 d’octubre. L’Orquestra Jove ja es troba en plena activitat assajant les obres que interpretarà en el Festival d’Orquestres Joves de Llíria que se celebrarà el 24 d’octubre. La Banda Simfònica, la Banda Juvenil i l’Orquestra Jove també ens oferiran un concert cadascuna a finals de novembre amb motiu de la inauguració de l’última fase de les obres del nou edifici del Centre d’Innovació Musical. Pel que fa a l’Orquestra Simfònica també actuarà a principis de desembre amb un concert dins del Festival d’Orquestres Bankia.
Per tot el que hem exposat pensem que hi ha poques societats musicals que hagen desenvolupat una activitat tan extensa i responsable durant estos mesos tan complicats i a més obrint nous camins i iniciatives que han servit de model a altres societats. Des de la Unió Musical estem molt orgullosos del treball realitzat pels nostres músics i directors, pel seu compromís i actitud de superació davant els problemes. Totes les nostres agrupacions han oferit els seus concerts amb l’esperança de llançar un missatge positiu a la societat civil, als músics i a les entitats musicals valencianes. Perquè la vida ha de continuar en esta “nova normalitat” tan atípica, i la música, tan arrelada a la nostra identitat valenciana, sempre serà una eina fonamental per al benestar de les persones.