Junta DirectivaNotícies

UN POBLE, UNA PASSIÓ

Un poble, una passió

En els darrers dies el President de l’Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva de Llíria, amb una carta que s’ha difós a través dels seus canals oficials i en diferents mitjans de comunicació, ha afirmat, de forma categòrica, l’existència d’un tracte de favor per part de l’Ajuntament de Llíria cap a la Unió Musical. Davant esta situació, la Unió Musical vol mostrar, a través d’este comunicat, la seua posició front a este acte de deformació de la realitat que embruta la riquesa i la pluralitat musical que caracteritza a Llíria com a Ciutat Creativa UNESCO. 

La Unió Musical de Llíria es fundava el 8 d’octubre de 1903, fruit de la unió institucional de les bandes anteriors: la Música Nova i la Música Vella, que iniciaren la seua activitat musical a mitjans del segle XIX. Eixa unió institucional fou tan ferma, que el primer president de la nova societat era de la Música Nova i el primer director era de la Música Vella. La Unió no renega de la seua història, i no necessita comparar-se amb ningú per justificar-la.

La Banda Simfònica Unió Musical és la Banda que més vegades ha guanyat el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, i a més, amb més de 60 primers premis en certàmens nacionals i internacionals és la banda més guardonada d’Espanya i, molt probablement del món. També és la primera banda espanyola que aconseguí ser Campiona Mundial amb la seua victòria al WMC Kerkrade l’any 1962, és la primera banda espanyola no professional que fou requerida per fer un enregistrament a Barcelona l’any 1929. Les diferents agrupacions de la Unió Musical han fet diverses gires per Europa, a més de ser la primera banda espanyola en fer una gira de concerts per Estats Units i la primera banda espanyola que realitzà una gira pel Japó en 1999. L’any 1989 es convertí en la primera banda espanyola en actuar davant del Papa a la Plaça de Sant Pere, dedicant-li un concert a Sa Santedat Joan Pau II. També és la primera banda espanyola que actuà a l’Auditori del Ministeri d’Informació i Turisme l’any 1968, així com la primera en actuar en el Teatre Real de Madrid amb un concert el 1983. A més, la nostra societat fou la primera societat musical valenciana  en crear una orquestra simfònica, i és l’única societat musical que compta amb un projecte educatiu únic que la diferencia de la resta de societats musicals del territori nacional: el nostre Col·legi-Centre Integrat d’Ensenyament Musical, un dels principals fonaments en la declaració de la nostra ciutat, com a Ciutat Creativa de la Música per la UNESCO.

L’any 1914 la nostra societat ja fou pionera en Llíria en la construcció d’un teatre propi. I el 1949 fou la primera societat de Llíria en reconstruir el seu teatre, el més antic de Llíria, sobre el que han actuat algunes de les millors orquestres del món com l’Orquestra Simfònica de Viena, l’Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra Filharmònica de Moscou, l’Orquestra Filharmònica d’Israel o l’Orquestra Simfònica de Londres, entre moltes altres, així com alguns dels directors més reconeguts mundialment com Carlo Maria Giulini, Sergiu Celebidache, Dimitri Kitaienko, Hans Peter Frank, Rafael Frühbeck de Burgos o Zubin Mehta, entre altres, en uns extraordinaris concerts que feren, de la nostra ciutat, la capital valenciana de la música. I és l’objectiu de preservar esta història des de l’honestedat i l’orgull el que tractem de fer diàriament, totes les persones que conformem la Unió Musical.

Amb tot aquest bagatge històric de la Unió Musical de Llíria, transparent, nítid i conegut per totes i tots, cal dir que, des de la seua fundació, la nostra societat s’ha manifestat com una institució apolítica en la qual tenen cabuda totes les persones que lluiten en favor de la cultura, l’educació i la música, independentment de la ideologia que tinguen a títol personal. Des de la Unió Musical no tenim cap problema per conviure amb totes les corporacions locals i treballar conjuntament en benefici de Llíria. Creiem fermament en el poder de la paraula i el consens, en la creació d’espais on tractar les qüestions relacionades amb la música i la gestió musical en la nostra ciutat, per la qual cosa, rebutgem qualsevol utilització del nom de la nostra societat per dirimir interessos aliens a la Unió Musical.

No considerem oportú ni convenient entrar en els detalls que donen resposta a cadascuna de les “afirmacions interessades” que s’aboquen en l’esmentada carta. No està en l’ànim de la Unió alimentar confrontacions estèrils. 

Per finalitzar, cal felicitar de nou a la nostra presidenta, Amparo Esquerdo Aragó, per la seua nominació als premis Jaume I de la Vila de Llíria. Un guardó que, com tothom sap, li és concedit per ser la primera dona elegida per presidir una societat musical a Llíria.

Este comunicat, en cap moment, tracta d’obrir un escenari de confrontació mediàtica amb cap institució i/o organisme extern a la nostra societat. Des de la Unió Musical defenem la competitivitat sana, construïda mitjançant les eines de l’honestedat i la rigorositat.

Llíria va aconseguir el seu segell de Ciutat Creativa UNESCO gràcies a l’esforç, el treball i, especialment, la passió per la música de moltes persones, independentment de la societat musical a la qual pertanyien. Per la qual cosa, creiem que tractar d’obrir ferides mitjançant aquest tipus d’acusacions és una estratègia que nosaltres no compartim ni compartirem.

La Unió Musical continuarà defenent el seu tresor musical, històric i social des de l’educació, el respecte a la rivalitat i l’estima diària a esta meravellosa passió que ens uneix denominada música.

Llíria, setembre de 2021. 

Junta Directiva de la Unió Musical de Llíria

Comparteix en les xarxes socials!

Pròxims actes