ConcertDistincions Música NovaOrquestra Simfònica

Enrique García Asensio dirigix l’Orquestra Simfònica Unió Musical i rep la distinció “Música Nova”

Lliurament de la distinció Música Nova i exposició

Des que el mes de maig passat, en el transcurs d’un homenatge que li va rendir l’Orquestra i el Cor de RTVE al Teatre Monumental de Madrid, se li va comunicar al mestre García Asensio que la Unió havia decidit atorgar-li la distinció “Música Nova” en la seua primera edició, el mestre va acceptar sense dubtar i va manifestar la seua voluntat d’assistir a aquest esdeveniment, pujar a la tarima i alçar la batuta per dirigir l’Orquestra Simfònica Unió Musical, cosa que ha passat aquest divendres passat dia 29 de desembre.

Nascut a València el 1937, ha dirigit quasi totes, per no dir totes, les Orquestres d’Espanya, ha estat titular, a dues etapes diferents, de l’Orquestra Simfònica i Cor de la RTVE i és director d’honor de la Unió des del 1964, com ho és també d’altres bandes valencianes.

La seua activitat professional al camp internacional s’ha desenvolupat als cinc continents, convertint-se, el gener del 1970, en el primer Catedràtic de Direcció d’Orquestra, per oposició, del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid. Té una extensa discografia realitzada a Espanya i Anglaterra. Entre 1976 i 1980 va desenvolupar una interessant tasca pedagògica, presentant el programa de TVE El Mundo de la Música, adquirint gran popularitat i audiència. Està en possessió de gran nombre de distincions i premis com es pot comprovar a  http://garciaasensio.com així com el seu extens i impressionant curriculum.

Des del 1964, García Asensio ha dictat infinitat de cursos formatius i classes magistrals sobre la tècnica de la direcció i la fenomenologia musical i és potser l’únic, que tracta aquestes matèries que va aprendre amb Celibidache. Tots aquests cursos els ha impartit a tot Espanya i a l’estranger com per exemple a Holanda, República Dominicana i Romania, encara que ací ens sentim especialment orgullosos dels cursos realitzats a la Unió Musical de Llíria, el primer l’any 1967 i el darrer el 2014.

Mestre de molts altres mestres, al llarg de quasi set dècades d’exercici professional com a director d’orquestra, ha realitzat la ingent i inesgotable tasca artística de difusió de la música espanyola, en general, i del simfonisme espanyol, en particular. Amb la seua batuta, el mestre García Asensio ha estat decisiu per mantenir vives les obres de compositors espanyols que conformen el millor de la nostra música, posant sempre el seu mestratge tècnic i el seu enteniment musical al servei de la música espanyola,  dirigint més de 350 composicions nascudes a la nostra terra i ha marcat les primeres anacruses de tants títols que, sense la seua promoció, haurien quedat sense estrenar.

La seua vinculació amb la Unió Musical de Llíria data de 1961, havent impartit el primer curs de direcció el 1967 i el darrer el 2014, mantenint-se i reforçant la relació de tal manera que a més de ser director d’honor de la Unió (1964), també és soci de número, la seua filla Ofelia fou Regina de la Música l’any 1981 i la seua filla Anabel pertany al professorat que, des de l’Escola d’Educands, Escola de Perfeccionament i Quinzena Musical, ensenya violí al nostre alumnat i avui està sentada en aquesta orquestra com una músic més.

Sempre fidel al seu amor per la música, García Asensio als 86 anys continua intentant desentranyar a través de la màgia de la música, el misteriós fenomen, la fugaç i irrepetible combinació de sons que produeixen en l’ésser humà l’emoció d’haver estat a tot arreu i haver-ho sentit tot sense moure’s de la butaca, com passa a cada concert.

Entre els actes de reconeixement al mestre Enrique García Asensio que la Unió ha organitzat, està el muntatge d’una exposició fotogràfica i documental on es resalta l’amistat i col•laboració musical de García Asensio amb la societat des de fa més de 60 anys, que s’ha pogut visitar al vestíbul del carrer sant Miquel.

L'Orquestra Simfònica dirigida per Enrique García Asensio

El mestre Garcia Asensio, va pujar al pòdium de la Unió per posar-se davant de la nostra Orquestra Simfònica amb un programa exigent i de primer nivell a l’altura de les programacions de qualsevol auditori o sala de concerts.

En primer lloc va alçar la batuta per a dirigir, de memòria, la Simfonia n.° 7 de Beethoven i, ja en la segona part del concert, un recull exquisit de les més populars sarsueles, demostrant un dels trets que més han caracteritzat el mestre al llarg de la seua dilatada trajectòria: la interpretació i divulgació de la nostra música i dels nostres compositors.

El mestre García Asensio va demostrar una vegada més, la gran energia amb la que transmet als seus músics i la seua extraordinària capacitat pedagògica i docent.

A l’intermedi del concert, la Presidenta, Amparo Esquerdo i la Regina de la Música, Amparo Puchol, van fer entrega, en nom de tota la societat, de la Distinció Música Nova que, per motius personals, no va poder recollir el dos de setembre passat en el transcurs de la Gala Literari-Musical de Proclamació i Exaltació de la Regina de la Música i Unionera Major.

El mestre es va dirigir als assistents per donar les gràcies per ser, en companyia de la Confraria del Remei, el primer en rebre aquesta distinció i manifestar, una vegada més, els seus sentiments unioners.

Sens dubte, un extraordinari concert que perdudrarà durant molt de temps en la memòria i en el record de tots els unioners i unioneres que el gaudiren des de la seua butaca.

Comparteix en les xarxes socials!

Pròxims actes